Pamje magjike nga fshati 500 vjeçar, ‘gdhendur’ në mal (FOTO)
Rreth 195 km në jug-perëndim të vijës bregdetare të rërës së Muskatit, rrafshinat gëlqerore të Omanit ngrihen të Jabal al Akhdar – një masiv prej 2,980 metra i njohur si ‘Mali i Gjelbër’. Ky labirint i luginave të përdredhura dhe kanioneve të thella është një nga qoshet më të largëta të vendit, dhe ndërsa rruga e humb asfaltin e saj, e vetmja mënyrë për të ecur përpara është në këmbë, me mushkë ose me automjet të përshtatshëm për llojin e ashpër të terrenit.Image
Pas ngjitjes për 20 kilometra të tjera përmes kthimeve të pjerrëta, një grup i vogël shtëpish në dukje sikur qëndrojnë pezull në buzë të një shkëmbi duken përgjatë një kanioni.

Është Al Sogara: një fshat i izoluar i gdhendur në mal, ku njerëzit kanë jetuar për më shumë se 500 vjet.

Rrugë shkëmbore

Edhe pse ‘Mali i Gjelbër’ konsiderohet si një nga sfondet më frymëzuese të Omanit, disa udhëtarë ndonjëherë arrijnë në Al Sogara. Deri në vitin 2005, të huajve u ishte ndaluar të hynin në këto vargmale, pasi qeveria e Omanit vendosi prani ushtarake në zonë.

Këto ditë, e vetmja mënyrë për të dalë nga fshati është që të lini makinën tuaj në fund të një rruge me zhavorr dhe të ngjiteni 20 minuta në një shkallë të madhe guri që del nga ky kanion.

Dhe ndërsa fshatrat e ngjashme janë të përhapur në të gjithë rajonin, Al Sogara është i vetmi që ende është i banuar.

Vendosur rreth 40 km nga qyteti kryesor malor i Seih Qatana, Al Sogara është fshati më i izoluar në rajon dhe ndër vendbanimet më të largëta në të gjithë Omanin.Image
Deri në 14 vjet më parë, nuk kishte energji elektrike ose telefona në Al Sogara, dhe rruga më e afërt ishte 15 km larg. Tradicionalisht, mushkat janë përdorur për të transportuar mallra në fshat nga qytetet e afërta të Nizwa dhe Birkat Al Mouz.

Por në vitin 2005, fshatarët dinakë kërkuan dy kabllo mbi luginë për të kryer furnizime nga gjithë kanioni ku përfundon rruga me zhavorr.

Që nga viti 1970, banorët e fshatit kanë filluar të ndjekin shkollën 14 km larg në Sayq.

Për të arritur atje, ata ecin nëpër shkallët e ngushta të fshatit ku është e pamundur të kalohet me makinë.